Hozzávalók:
40 dkg száraz bab
40 dkg debreceni páros kolbász
1 db füstölt sertéscsülök (kb. fél kg)
kb. 2 liter víz
10 dkg zsír
80 gramm liszt
6 dl tejföl
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
12 dkg zeller
60 gramm vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
2 babérlevél
só, paprika
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
ecet
csipetke
Áztassuk a babot kb. 1 napot. A csülköt fõzzük puhára. Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon, majd pároljuk együtt a karikára vágott zöldségekkel együtt. Öntsük hozzá a babot az áztatólével együtt, adjuk hozzá a füstölt csülök levét is, a feldara-bolt zöldpaprikát, paradicsomot és babérlevelet, ízlés szerint sózzuk. Süssük meg a kolbászt, majd vágjuk karikákra. A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsünk világos rántást, melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsünk meg, majd keverjük hozzá az összezúzott fokhagymát. Ha a bab megpuhult rántsuk be a levest. Ha ismét felforrt, habarjuk be a tejföl nagyobbik fe-lével, ízesítsük kevés ecettel, adjuk hozzá a kolbászkarikákat és fõzzünk bele csipetkét. Ha szükséges hígítani adjunk hozzá meleg vizet. Tálaláskor daraboljuk fel a melegen tartott, kicsontozott, apró kockákra vágott csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest. Néhány kanál tejfölt adjunk hozzá a tányérokba.