Hozzávalók: 40 dkg érett egres 3 dkg vaj 3 dkg liszt 1 l víz 2,5 dl tej kevés só 2-3 szem szegfűszeg 1 tojássárga ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit a vízzel felengedünk és felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott és megtisztított egrest /ribizlivel is készíthetjük/, amit kissé szétnyomtunk, beletesszük a többi hozzávalót, és megfőzzük. Tejben elkeverjük a tojássárgát, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A tűzről levesszük, kihűtjük. Hidegen tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk kevés őrölt fahéjjal, vagy kínálhatjuk fahéjas habgaluskával.
Megjegyzés:
A tojássárgáját kevés cukorral keverjük habosra, és a tejjel fokozatosan engedjük fel. Piros ribizlivel a leves színe szebb lesz.