Hozzávalók: 1 kg burgonya 1 közepes szál sárgarépa (most apróbb répákat pucoltam hozzá) 1 közepes szál fehérrépa 1 kis fej vöröshagyma 3 dl paradicsomlé 1 sárga paprika 1 csokor petrezselyem 2,5 kávéskanál só 1 szál házi kolbász karikákra vágva A rántáshoz: 1 evőkanál liszt 1,5 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika A csipetkéhez: 1 db tojás liszt
Elkészítés:
A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd apró darabokra vágjuk.
A csipetkét elkészítjük: a tojást annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény tésztát kapjunk, majd elcsipkedjük. A zöldségeket lábasba tesszük, felengedjük kb. 1 l vízzel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és a paradicsomlevet, a paprikát és a kolbászt, sóval ízesítjük. Közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön főzzük, és amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák (kb. 15-20 perc), berántjuk a levest. (Egy kis edényben a lisztet az olajon világosra pirítjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát.) Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Utána a csipetkét is beletesszük, addig főzzük, míg a leves felszínére feljön. Tálalás előtt a hagymát kidobjuk a levesből.